Використання меду та продуктів бджільництва - лікувальні властивості і застосування

Бджолиний вулик – воістину джерело цінних вітамінів і корисних речовин. Віск, маточне молочко, пилок, мертва, мед, прополіс – ці продукти бджільництва з давніх часів використовуються в медицині, а сьогодні і в косметології. З воску роблять свічки, додають його до складу крему або бальзаму, мед входить у рецептуру багатьох масок для обличчя, а маточним молочком лікують хвороби серця, але навіть на цьому список корисних властивостей не закінчується.

Що таке продукти бджільництва

Мед – далеко не єдиний корисний продукт, який виробляють бджоли. Вулик – це справжня природна фабрика по виробництву натуральних ліків. Багато продукти бджільництва сучасні виробники включають до складу своїх товарів, завдяки багатому хімічному складу і широкому спектру позитивних якостей. Однак сучасні лікарі стверджують, що лікування бджолопродуктами не завжди може принести користь. Приміром, забрус може призвести до алергії, а бджолиний пилок входить у протипоказання при цукровому діабеті.

Мед

Він має бактерицидну, протизапальну, імуномодулюючу та антиоксидантну впливом на організм людини. У меді міститься понад 20 мікроелементів, фруктоза і глюкоза, фолієва кислота, А-кератин і вітаміни групи В, С. і Завдяки своїм корисним властивостям і насиченому складу, продукт бджільництва використовують для зміцнення імунітету, при лікуванні хвороб очей, отруєння, запаленнях, грипі, ГРВІ, відхилення серцево-судинних і нервових розладах.

Надмірно захоплюватися медом все ж не варто, адже надлишок може негативно позначитися на стані зубної емалі, викликати здуття живота і діарею. Медові смаколики здатні впливати на рівень цукру та реакцію організму на інсулін, тому його не рекомендують вживати в їжу при цукровому діабеті. Люди зі схильністю до алергічних реакцій повинні їсти мед у помірних дозах.

Віск

Продукти життєдіяльності бджіл – це не тільки мед різних сортів, пилок або нектар. Другим за значимістю виступає віск. По суті – це складна органічна сполука, що бджоли виділяють із залози. Віск має густу консистенцію, володіє хорошими бактерицидними властивостями, завдяки чому його часто включають до складу мазі, крему, бальзаму. У медицині він використовується для лікування:

  • гаймориту;
  • коклюшу;
  • геморою;
  • туберкульозу зовнішньо;
  • трофічних виразок;
  • вугрів, підліткових запалень шкіри;
  • гінекологічних хвороб.

Бджолиний пилок

Збираючи нектар, не забувають бджоли ще про пилку. Та, що консервується згодом в меді, називається пергою, а нектар з лапок комах досвідчені бджолярі збирають. У ньому містяться всі необхідні людині амінокислоти, калій, каротин, провітамін А, вітаміни груп В, С, Д, Е, Р, К. Завдяки рекордній кількості рутина медики радять приймати продукт невеликими дозами для профілактики або лікування серцевих захворювань.

Прополіс

Його отримують при переробці смолистих речовин, зібраних на рослинах, деревах і травах. Прополіс, по суті – це бджолиний клей, який необхідний комах для будівництва житла і заклеювання щілин. Фармакологія використовує медові продукти в якості сильного природного антибіотика. Прополіс регулює згортання крові, покращує травлення, зміцнює судини. Однак їсти його не варто тим людям, у кого є алергія на мед та інші продукти бджільництва.

Мерва

Якщо про мед, віск і бджолиний пилок знають всі, то поняття мерва знайоме лише тим, хто впритул займається бджільництвом. Насправді ж це продукт, що складається з залишків перги бджолиної і личинок, раніше служив сотами. Отримують мерву шляхом переробки старих сот. Цінується мерва за великий вміст воску, який фармацевти використовують при виробництві ліків.

Забрус

Продукти з меду бджоли запечатують тонкими шестикутними кришками – це і є забрус. Саме завдяки цьому покриттю мед може зберігатися в сотах дуже довго, не засахариваться і зберігати всі свої корисні властивості. Забрус вважається корисніше меду, тому що в ньому міститься слина, трохи бджолиного отрути з воском. Склад такого коктейлю багатий вітамінами А, В, С, Е, жирами, мікроелементами. Забрус використовують при лікуванні:

  • захворювань верхніх дихальних шляхів;
  • нежиті або гаймориту;
  • синуситу;
  • бронхіту;
  • застуди, грипу.

Бджолиний підмор

Бджіл складно назвати довгожителями, за один плодоносний сезон їх гине дуже багато. Залишки від тіла скочуються на дно вулика, де висихають, а після збираються бджолярами. Отримане речовина називається підмором. Медики рекомендують використовувати його при ревматизмі, спазмах живота, лишаях, для лікування гнійних запалень. У косметології підмор входить до складу багатьох масок для обличчя, зміцнюють шампунів для волосся, зубної пасти.

Перга

Це коктейль з різних видів пилку, який бджоли обробили своєю слиною, а після законсервували в меді. Перга вважається одним із самих цінних продуктів: бджоли годують нею своїх личинок, а люди використовують для лікування. Вона містить калій, який потрібен для нормальної роботи серця, і мікроелементи, які відповідають за обмін речовин та виведення з організму токсинів. Є пергу можна не більше 1 чайної ложки в день, щоб не спровокувати алергію.

Маточне молочко

Це найдорожчий продукт бджільництва, який виробляють бджоли не вилітають з вулика. Маточне молочко необхідно рою для годування трутнів і своєї королеви – матки. За зовнішнім виглядом або на смак молочко нагадує скисшую сметану, але володіє масою корисних властивостей:

  • якщо брати по кілька крапель маточного молочка щодня перед сніданком, зміцнитися нервова система;
  • молочко у складі крему позбавить від зморшок, підвищить еластичність шкіри;
  • дітям рекомендують пити цей продукт для поліпшення пам'яті, посилення гостроти зору.

Крім того, маточне молочко здатне зменшити рівень шкідливого холестерину, нормалізувати тиск, підвищити працездатність. Однак корисно молочко буде не всім:

  • його не можна приймати при алергії або індивідуальній непереносимості;
  • людям із захворюванням кори надниркових залоз;
  • не можна лікуватися маточним молочком при гострих інфекційних захворюваннях;
  • шкідливе вживання при пухлинах;
  • протипоказано воно для людей з підвищеним АТ і згортанням крові.

Бджолина отрута

Наші предки використовували отруту при гострих болях у спині. Принцип лікування був простий: бджіл саджали на поперек, а після на них тиснули; комахи кусали пацієнта, так отрута потрапляв в організм, розганяв кров, знімав запалення. Сьогодні користь такого методу науково доведена, а лікуванню навіть відведено окремий розділ медицини – апітерапія. Бджолина отрута:

  • підвищує рівень гемоглобіну;
  • знижує в'язкість і згортання крові;
  • сприяє виведенню холестерину;
  • розширює судини, збільшуючи приплив крові до потерпілого органу;
  • усуває біль;
  • покращує апетит;
  • лікує від безсоння.

Застосування продуктів бджільництва

Найширшу сферу застосування має мед. З нього готують чудову випічку, додають у кондитерські вироби, маринадів для м'яса, заправок для салатів та інших страв, а фармацевти роблять бальзами. Косметологи люблять додавати мед до масок для обличчя, шампунів, гелів для душу. Другим за поширеністю в промисловості вважається віск. Продукт використовують для полірування дерева або металу, виробництва воскових фігур або свічок.

У пилку є білок, вуглеводи, вітаміни, а її калорійність дуже низька. З цих причин її часто використовують в дієтології. З забрусу роблять медичну жувальну гумку, яка доглядає за яснами, полірує емаль, вбиває бактерії. Маточне молочко п'ють в чистому вигляді, додають до крему для догляду за шкірою, що в'яне, до складу таблеток або інших лікарських препаратів для підвищення імунітету.

Лікування продуктами бджільництва

З меду, прополісу, пилку і інших продуктів можна приготувати купу зілля, бальзамів, відварів в домашніх умовах. В залежності від обраного активного компонента, вони можуть володіти протизапальними, ранозагоювальними, бактерицидними або імуномодулюючими властивостями. Важливо, щоб лікування медом та продуктами бджільництва проходило при узгодженні з лікарем.

Лікування медом

При гастриті, виразці шлунка або дванадцятипалої кишки використовувати наступний рецепт народної медицини:

  1. Змішайте ¼ частина меду, 1 ст. л. кореня солодки, 1 ч. л. подрібнених шкірок апельсина, 200 мл води.
  2. Перелийте продукти в емальований посуд, проваріть на повільному вогні, поки об'єм рідини не зменшиться наполовину.
  3. Остудіть, процідіть, а після випийте за три прийоми протягом дня.
  4. Лікування потрібно проходити курсами по 30 днів з перервами у 2-3 тижні.

Перга для імунітету

Медова продукція – відмінний помічник при реабілітації після хірургічного втручання, послабленні захисних функцій організму, відмінний профілактичний засіб в сезон застуд. Приміром, щоб зміцнити імунітет, народні цілителі рекомендують приймати пергу, змішану з медом. Дозування цього продукту для дітей і дорослих такі:

  • малюкам від року до трьох років можна давати по 3 грами перги за добу;
  • дитині від 3 до 5 років можна з'їдати по 10 грам продукту;
  • для підлітків і дорослих доза не повинна перевищувати 1 чайної ложки.

Прополісна мазь

Вилікувати гнойниковые запалення, прибрати підліткові висипання на шкірі допоможе проста мазь на основі прополісу. Рецепт продукту простий:

  1. Прополіс об'ємом 10-15-20 або 50 грам залийте невеликою кількістю спирту для розм'якшення.
  2. Залиште продукти при кімнатній температурі на 12 годин.
  3. Доведіть до кипіння 50 г вазеліну.
  4. Суміш охолодіть до 60 градусів, а потім додайте прополіс.
  5. Нагрійте складу на плиті, безперервно помішуючи, до 80 градусів.
  6. Гарячу суміш процідіть через марлю, дайте повністю охолонути.

Використання пилку

Щоб підвищити потенцію у чоловіків, посилити статевий потяг у жінок, а також щоб відновитися після операцій, варто застосувати таке ліки з пилку:

  1. Змішайте 25 грам обніжжя зі 100 г масла, 50 г меду.
  2. Масу вживайте в їжу на сніданок і полуденок разом з чорним або житнім хлібом.
  3. Щоб отримати ефект від такого лікування пчеловодческими продуктами, бутерброди потрібно готувати кожен день протягом місяця.

Застосування забрусу

Алергія може доставити масу незручностей і значно погіршити якість життя. Справитися з цією напастю допомагають бджолині продукти, особливо забрус. Лікується їм просто: потрібно три рази на день відразу після прийому їжі розжовувати по 1 ст. л. продукту протягом 5-10 хвилин. Курс терапії становить 2-3 тижні, а проводити її краще до початку цвітіння дерев або сходу алергенних трав.

Відвар і настій бджолиного підмору

Продукція бджільництва має не тільки здатність впливати на імунітет, але і лікувати багато хвороб. Так, підмор бджіл з здатен стимулювати потенцію, лікувати суглобові болі, анемію і навіть атеросклероз. Спиртові настоянки з підмору вже багато років успішно використовують при ревматизмі і радикуліті. Рецепт цілющого зілля:

  1. На 1 ст. л. бджолиних відходів візьміть 1 стакан спирту або горілки.
  2. Змішайте інгредієнти в темному посуді.
  3. Дайте розчину настоятися при кімнатній температурі 2-3 тижні.
  4. Приймайте настоянку всередину по 1 ст. л. натщесерце курсом до 1 місяця.

З підмору можна приготувати відвар без спирту. Для цього потрібно залити 2 жмені пчелопродукта киплячою водою з розрахунку 800-1000 мл Потім суміш наполовину упарити на водяній бані, охолодити і відфільтрувати. Лікувальний відвар приймають за такою схемою:

  • перші 2 тижні по 1 ст. л. 3 рази на день;
  • потім 14 днів по 2 ст. л.;
  • наступні 2 тижні по 3 ст. л.;
  • перерва на 3-4 місяці;
  • і ще місяць вживання по 1 ст. л. 3 рази в день.

Відео

Квітковий пилок і перга. Продукти бджільництва. Поради бджолярів. ПЛАНЕТА СМАКІВ ТА ЗАПАХІВ

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!