Чим шкідливий алкоголь для організму чоловіків, жінок та підлітків - вплив на органи, психіку і соціалізацію

Галасливі вечірки, домашні застілля і інші свята рідко проходять без вживання спиртного. Проте мало хто замислюється над тим, що таке частування може не тільки дарувати почуття розслабленості і піднімати настрій, але і завдати істотної шкоди здоров'ю аж до летального результату. Дізнайтеся, чим шкідливий алкоголь, як впливає етиловий спирт на організм людини, вживання яких напоїв і в яких дозах вважається оптимальним.

Що таке алкоголь

Алкоголь по суті – це етиловий спить, безбарвна рідина, яка починає закипати при температурі 78 градусів і легко запалюється. Він володіє специфічним запахом і смаком. Ці характеристики багато в чому залежать від його сорту. Наприклад, келих червоного вина володіє легким терпким або солодким присмаком, а пахне виноградом. При частому вживанні будь-якого сорту алкоголю може виникнути сильна залежність, викликає різні захворювання, аж до летального результату.

Шкідливий алкоголь в малих дозах

Трохи спиртного допоможе підбадьорити людину зі зниженим артеріальним тиском, а келих вина з червоних сортів винограду раз в тиждень запобігає розвитку серцево-судинних захворювань та онкології. Проте жоден лікар не зможе порекомендувати своєму пацієнтові такий спосіб лікування, а все тому, що тривале вживання міцних напоїв призводить до алкоголізму. З цих же причин ВООЗ встановила умовно-безпечні дози алкоголю для людини в добу (за умови, що два дні в тиждень будуть безалкогольними):

  • для чоловіків – 40 грам;
  • для жінок – 30 грам.

Натуральні вина і пиво

Ніхто не стане спростовувати той факт, що помірна кількість випитого якісного вина або пива благотворно впливає на організм. Ці види спиртного і шампанське готують методом бродіння. Для виробництва першого напою використовують виноград, для другого – хміль з солодом. Доза якісних напоїв в день становить:

  • для жінок – 1 пляшка пива або 2 келиха сухого вина;
  • для чоловіків – 2 пляшки пива або 3 келиха сухого вина.

Міцних алкогольних напоїв

Міцні спиртні напої отримують шляхом перегонки певних продуктів бродіння. Наприклад, для виробництва горілки використовується зерно, буряк, різні види пшениці, вода. У порівнянні з натуральними винами і пивом, міцний алкоголь вважається більш шкідливим для організму і частіше призводить до алкоголізму. Мінімальні добові дози не повинні перевищувати:

  • для чоловіків – 100 мл горілки;
  • для жінок – 80 грам горілки.

Чим небезпечний алкоголь

Сперечатися про шкоду алкоголю або його користь можна нескінченно, але вчені радять, насамперед, звернути увагу на склад напоїв. Гарне спиртне має складатися тільки з натуральних компонентів, але в переважній масі напоїв зустрічаються також додаткові елементи. Для поліпшення смаку і надання особливого аромату та кольору в неякісну продукцію додають:

  • різні есенції;
  • барвники;
  • ароматизатори;
  • сивушні масла;
  • оцтовий альдегід;
  • шкідливі консерванти.

Токсична дія етанолу

Етанол – природне психоактивна речовина, яка має негативний вплив на нервову систему та організм в цілому. Серед інших похідних спиртів, етанол має відносно невисокою токсичністю, але при перевищенні дозування негативно впливає на мозок, може призвести до смерті. Цей же елемент знижує швидкість реакції людини, впливає на координацію рухів і затуманює мислення.

Сивушні масла феноли і оцтовий альдегід

Часто спиртовмісні напої забраковываются з-за надмірного вмісту в них альдегідів або сивушних масел, при наявності фенолів. Ці показники визначають якісні характеристики багатьох спиртних напоїв. В залежності від виду, алкогольні отрути по-різному впливають на організм людини:

  • Альдегіди починають реакції бродіння і перетворення при виробництві міцних напоїв, активно взаємодіючи з іншими домішками. Його кількість навіть в самому низькопробне «питві» не повинна перевищувати 8 мг/дм3.
  • Феноли в будь-якому вигляді небезпечні для здоров'я. Вони викликають опіки, харчові алергічні реакції, призводять до некрозу тканин, зупинці дихання, параліч. У якісної продукції їх наявність неприпустимо.
  • Сивушні масла наділяють спиртові напої органолептичними характеристиками. Без них коньяк був би тільки домішкою води і спирту. Проте надмірна кількість призводить до сильної інтоксикації, отруєння і болісного похмілля. Норма сивушних масел – 4 мг/дм3.

Харчові добавки та барвники

Оригінальний напій повинен складатися тільки з органічної бази: солоду, хмелю, трав, ягід або фруктів, спецій. Ці добавки надають напою особливий присмак, аромат і колір. Однак такі напої, як правило, коштують дорого. В дешеву продукцію домішують цукор, барвники, різні есенції. Такі шкідливі добавки не тільки покращують смак, але ще негативно позначаються на здоров'ї, погіршуючи роботу органів ШКТ (шлунково-кишкового тракту), серцевого м'яза, ендокринної системи.

Шкода спиртних напоїв

Як швидко засвоїться спирт, залежить від його концентрації в напої. Приміром, міцний алкоголь шкодить здоров'ю сильніше і засвоюється швидше, ніж вино або пиво. Близько 20% випитого поглинається шлунком, а решту 80% відправляються в тонкий кишечник. Після того, як спирт потрапив в шлунок і кишечник, він проникає в системний кровотік, разом з кров'ю вступаючи до інших органів і систем організму. Приблизно 10% від всього випитого виводиться нирками та легенями. З іншими шкідливими речовинами належить впоратися печінки.

Порушення функцій мозку

Регулярне вживання етанолвмісною продукції впливає на здатність людини контролювати свою мову, координувати руху, у алкоголіка погіршується зір. Шкідливі речовини безповоротно руйнує нейрони головного мозку, за рахунок чого притупляється біль, знижується м'язовий контроль. З розвитком алкоголізму у людини погіршується пам'ять, він погано сприймає отриману інформацію, неадекватно реагує на події.

Погіршення роботи серцево-судинної і кровоносної системи

Еритроцити переносять кисень, живлять м'які тканини всього організму. Зверху червоні кров'яні тільця покриті жировою оболонкою, яка допомагає їм вільно пересуватися, відштовхуючись один від дуга. Варто людині прийняти зайві грами спиртного, як запускається процес руйнування еритроцитів – тельця склеюються і вже не можуть безперешкодно потрапити в дрібні капіляри, що призводить до закупорки судин, утворення тромбів, що провокує інсульти та інфаркти.

Проблеми з ШКТ

Згубно впливає випите і на систему травлення. Слизова шлунка приймає на себе перший удар. Вона з часом стає тоншим, що призводить до розвитку виразки або гастриту. Під впливом спирту в стравоході формуються варикозні освіти, які навіть при незначній травмі можуть спровокувати внутрішню кровотечу. Під дією шкідливого етанолу змінюється структура тканин, з-за чого алкоголь вважається одним з факторів розвитку раку.

Ендокринні порушення

Негативно вплив етанолу позначається і на статевій активності. У чоловіків пропадає ерекція, згасає лібідо, знижується вироблення і рухливість сперматозоїдів, розвивається імпотенція. Етанол знижує вироблення тестостерону, але підвищує рівень естрогену – жіночого гормону. Ось чому випивають дорослі чоловіки набувають жіночі риси, такі як штучні груди, поява жиру на стегнах або в області живота.

Настільки ж активно етанол впливає і на жіночий організм. У п'є жінки, навпаки, знижується вироблення естрогену і зростає кількість тестостерону. В результаті, у дам грубіє голос, змінюється хода, відзначається порушення менструального циклу, пропадає здатність до дітородіння. Жінка-алкоголік не відчуває статевого потягу, часто страждає від раннього клімаксу.

Ураження печінки і нирок

Переробкою етанолу та його похідних займаються печінка і нирки людини. При порушенні нормованих доз печінка не встигає знешкодити всі кількість алкоголю, що призводить до відкладення в її клітинах жиру. З часом такі утворення призводять до гепатозу і відмирання клітин. На місці здорових тканин формуються рубці, розвивається цироз печінки. При відсутності адекватного лікування хвороба переростає в рак.

Явні ознаки того, що нирки не справляються з алкоголем, може відчути на собі навіть абсолютно здорова людина, перебравши зайвого – це підвищений тиск, головний біль, набряклість, болі в області попереку. Регулярне пияцтво призводить до порушення кислотно-лужного балансу, нирки перестають справлятися зі своїми функціями, починають накопичувати токсини та інші продукти розпаду алкоголю.

Дегенерація нервової системи, викликана алкоголем

Вживання спиртовмісних напоїв від випадку до випадку не призводить до серйозних змін психіки на відміну від алкоголізму. Хвора людина спочатку відчуває радість, ейфорію, умиротворення, які згодом змінюються депресією, агресією, втратою інтересів. Деградація особистості носить незворотний характер – пияцтво часто призводить до галюцинацій, психічному божевілля, білій гарячці.

Пошкодження нервових клітин

Алкоголь виробляє алкогольну залежність, призводить до деградації нервової системи. Вчені встановили, що етанол не тільки руйнує зв'язок між клітинами головного мозку, але і здатний змінити їх структуру, що призводить до розвитку раку. Крім того, необоротне ушкодження нервових клітин загрожує розвитком синдрому Верніке-Корсакова. Це неврологічне захворювання характеризується проблемами з пам'яттю, порушенням зору, може призвести до паралічу, повної амнезії.

Агресія та дратівливість

Стадія сп'яніння, при якій людина починає відчувати агресію, стає дратівливою і лізе в бійку, небезпечна для оточуючих. На таку особистість здорові аргументи вже не діють, нерідко сказане тільки погіршує ситуацію. Дослідження показують, що агресивність багато в чому залежить від індивідуальних особливостей особистості. У список таких критеріїв входять:

  • агресивний характер;
  • раніше перенесені травми голови;
  • психічні розлади;
  • нервове перенапруження до вживання спиртного.

Депресивні стани

Існує і абсолютно протилежну дію алкоголю на організм людини, коли замість дратівливості людина починає відчувати апатію. Майже у всіх завзятих алкоголіків спостерігаються такі відхилення в психіці, інтенсивність яких залежить від тривалості алкоголізму та кількості прийнятого спиртного. Основні симптоми алкогольної депресії:

  • апатія;
  • бачення навколишнього світу в сірих тонах;
  • плаксивість;
  • відсутність яскравості емоційних відчуттів;
  • відсутність радості.

Деменція

Деменція – це порушення психічних функцій, викликане серйозними ураженнями структур головного мозку, або простіше кажучи – слабоумство. Регулярний прийом спиртного ускладнює отримання нових знань, призводить до часткової або повної втрати раніше отриманих навичок. Слабоумство небезпечно тим, що людина вже не може самостійно приймати рішення, логічно міркувати, у нього зникає почуття обов'язку, ввічливість, делікатність.

Чому алкоголь шкідливий для підлітків

Про те, що шкідливо пити алкоголь, батьки повинні постійно нагадувати своєму підростаючому чаду і подавати власний приклад здорового способу життя. Нерідко діти звертаються до алкоголю через брак уваги в сім'ї, коли вони відчувають себе тягарем або непотрібними і прагнуть самоствердитися. Спочатку починають вживати слабоалкогольні напої, поступово збільшуючи їх фортеця.

Якщо ж зробити перерахунок солодких напоїв на горілку, то на одну упаковку доведеться близько 50-10 мл міцного спиртного. Банкові коктейлі містять багато цукру і хімічних добавок, що надають негативний вплив на шлунково-кишковий тракт, метаболізм, засвоєння вітамінів і корисних речовин. Чим шкідливий алкоголь для підлітка, так це розвитком в майбутньому цукрового діабету, виразки шлунка, панкреатиту, гепатиту.

Наслідки жіночого алкоголізму

Якщо порівнювати чоловічу залежність з жіночою, то остання набагато небезпечніше і важко лікується. Науково доведено, що жінки п'яніють швидше за чоловіків за фізіологічних особливостей, більш низької маси тіла, психологічних чинників. Шкідливість вживання алкоголю для жінок:

  • вони більш схильні до раннього цирозу печінки та інших патологій;
  • порушуються функції щитовидної залози;
  • різко погіршується пам'ять, здатність сприймати нову інформацію;
  • особливо шкідливий алкоголь для майбутніх матерів – він призводить до безпліддя, знижує вироблення жіночих гормонів – естрогенів.

Вагітні жінки повинні пам'ятати, що етанол негативно позначається не тільки на їх організмі, але на формуванні плоду і розумовому розвитку дитини. У таких дам високий ризик народження дітей-інвалідів, дітей з фізичними або розумовими відхиленнями. Зловживання алкоголем в першому триместрі може спровокувати викидень, у другому – відшарування плаценти, а в третьому – передчасні пологи.

Відео

ВПЛИВ АЛКОГОЛЮ НА ОРГАНІЗМ | Чому 90% Людей Вже Алкоголіки
Шкода алкоголю. Погляд зсередини.

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!