Вживання алкоголю: наслідки для здоров'я

Для багатьох людей алкогольні напої є невід'ємним атрибутом будь-якого свята або вечірки. Часто, випиваючи черговий келих вина або чарку міцного спиртного, людина не замислюється про те, що, крім приємних відчуттів, п'янка рідина завдає шкоди. Надмірне вживання алкоголю призводить до незворотних наслідків: на певних стадіях алкогольної залежності виявляються важкі патології нервової та інших систем організму.

Що таке алкоголь

З наукової точки зору алкоголь – це етиловий спирт. Етанол являє собою рідину, яка не має кольору, але володіє специфічним смаком і запахом. Отримують цей вид спирту бродінням або штучним шляхом. Застосовується речовина як знезаражуючий засіб, паливо, розчинник. У побуті алкоголем називають напої, до складу яких входить етанол в різних концентраціях.

Чим шкодить алкоголь

Потрапляючи в організм людини, алкоголь діє як розчинник, руйнуючи жирову оболонку еритроцитів. В результаті кров'яні тільця склеюються. Такі утворення здатні заблокувати кровообіг в дрібних капілярах. Процес призводить до того, що мозок отримує недостатньо кисню і поживних речовин, його клітини гинуть. Збої роботи центральної нервової системи сприяють порушенню функціонування інших органів. Велика кількість спиртного викликає хронічні, незворотні патології.

Що буде, якщо пити

Наслідки від вживання алкоголю пов'язані з токсичним впливом етилового спирту на організм чоловіків і жінок. Тяжкість побічних дій напоїв пов'язана з їх міцністю, кількістю і частотою розпивання. Прийом невеликих доз спиртного на важливих заходах може не принести шкоди. Надмірне вживання загрожує розвитком алкогольної енцефалопатії, формуванням залежності, порушенням роботи внутрішніх органів, соціальною деградацією та іншими негативними наслідками.

Помірне вживання

На думку деяких фахівців, помірне вживання спиртного в кількостях, дозволених ВООЗ, не завдає організму великої шкоди, не формує залежності і не призводить до стану сп'яніння. Алкоголь у малих дозах може бути корисний для профілактики захворювань, оскільки змушує працювати захисні системи. При цьому слід пам'ятати, що такий метод попередження недуг дуже небезпечний, особливо для людей, які мають генетичну схильність до алкоголізму.

Щоденне вживання

Представники Всесвітньої організації охорони здоров'я попереджають про те, що вживання етанолу щодня категорично заборонено. Випиваючи щодня, людина ризикує поступово придбати звикання. Існує ризик втрати контролю, бажання систематичний збільшувати дозу – це прямий шлях до алкоголізму, придбання розладів психічного і фізичного здоров'я. Рекомендується робити перерви в кілька днів, щоб токсини виводилися з організму.

Зловживання

Організм сприймає підвищені дози міцного алкоголю, як отрута, тому ви завдаєте собі шкоди, навіть якщо напиваетесь вкрай рідко. Велика кількість спиртного негативно впливає на мозок, печінку, серцево-судинну систему і шлунково-кишковий тракт. Постійне зловживання алкоголем здатне викликати стійку залежність, що призводить до незворотних наслідків.

Залежність від алкоголю

Потрапляючи всередину організму, підвищені концентрації алкоголю можуть викликати стійку залежність. Пояснюється це токсичними властивостями етанолу. Алкоголізм – це хвороба, яка характеризується постійним, безконтрольним вживанням спиртних напоїв, патологічним потягом до стану сп'яніння, зміни толерантності до алкоголю. Фахівці виділяють наступні ознаки захворювання:

  • Наявність алкогольного абстинентного синдрому – при відмові від вживання спиртного пацієнт відчуває негативні фізичні і психологічні зміни.
  • Бажання випити з'являється в будь-якій ситуації, має емоційну значущість.
  • Виявляються зміни в поведінці: провали в пам'яті, агресивність, відсутність бажання спілкуватися з близькими та ін.
  • Відсутність системи, споживання спиртного може тривати більше доби (запої).
  • Підвищення толерантності до етилового спирту, збільшення порогу відторгнення алкоголю.
  • Постійне похмілля, бажання випити, щоб прибрати його симптоми.
  • Наявність певних зовнішніх проявів (синців, потовщення вен, швидкого старіння шкіри).

Коли людина вважається алкоголіком

Фахівці рекомендують відмежовувати побутове п'янство від алкоголізму. У першому випадку людина може дозволити собі випивати систематично, проте припинення вживання спиртовмісних напоїв не приносить важких наслідків, агресії, що відбувається тільки за бажанням. Такий стан не класифікується як захворювання. Алкоголіком є людина, яка страждає на алкоголізм. Він не здатний контролювати своє бажання випити, кількість споживаного спиртного, схильний до запоям.

Причини виникнення

Отримати залежність від спиртного може кожна людина, якщо перестане контролювати себе, оскільки деякі культурні особливості провокують людей на вживання п'янких напоїв в години радості, смутку, на святах. Існує 2 групи громадян, які особливо схильні звиканню до етанолу. Фахівці виділяють наступні причини алкоголізму:

  • Спадкову схильність. Люди, які мають серед предків алкоголіків, можуть отримати генетичний матеріал, який відповідає за високий ризик звикання до спиртного.
  • Психологічні фактори. Емоційні переживання (втрата роботи, нещасна любов, смерть близьких людей) можуть стати причиною пристрасті до спиртних напоїв. Людина намагається вживати алкоголь, щоб розслабитися, уникнути моральної травми. У підсумку набуває постійну тягу до етанолу.

Як розвивається алкоголізм

Небезпечним фактором розвитку алкоголізму є те, що стійке пристрасть може виникати непомітно для пацієнта. Людина починає вживати спиртне в компаніях по святах або періодично випивати, щоб заспокоїти нерви. На цьому етапі етанол може не викликати негативних реакцій. Відчуття розслаблення і веселощів призводить до того, що вживання алкоголю стає більш частим. В результаті людина набуває залежність, у нього починають проявлятися симптоми алкоголізму. Поступово відбувається розкладання особистості, настає фізична тяга до спиртного.

Стадії алкоголізму

Фахівці виділяють 3 ступеня алкоголізму. Кожна стадія характеризується наступними факторами:

  • Перша ступінь – на цьому етапі розвитку хвороби у пацієнта часто з'являється бажання вжити спиртне. Якщо воно не задовольняється, через деякий час зникає. Коли хворий випиває, відбувається різка втрата контролю над кількістю вживаного алкоголю. Людина стає агресивною, дратівливою, трапляються епізоди втрати пам'яті. Кожне пияцтво має ту або іншу причину, яку пацієнт придумує для виправдання. Алкоголік перестає оцінювати його як негативне явище.
  • Друга стадія – характеризується зростанням толерантності до спиртних напоїв. На цьому етапі формується фізична залежність: абстинентний синдром, головний біль, спрага, дратівливість, тремор рук та тіла, порушення сну. При різкому перериванні запою можливе виникнення ускладнень.
  • Третя стадія – збільшується тяга до вживання алкоголю. Виникають порушення психіки, призводять до амнезії. Відбувається стрімке зростання фізичної, соціальної та особистісної деградації. Запій провокує сильне виснаження організму, якщо його переривання відбувається без медичного втручання, можливе виникнення металкогольного психозу.

Тривалість життя алкоголіка

На питання, скільки живуть алкоголіки, не можна дати однозначної відповіді, оскільки організм кожної людини індивідуально реагує на етиловий спирт. Важливим фактором є якість напоїв і кількість їх вживання. Випиваючи келих хорошого вина за вечерею, ви можете прожити довге щасливе життя. На думку багатьох вчених, деяким людям це може принести навіть користь.

Вживання дешевих напоїв, сурогату здатне викликати не тільки ураження внутрішніх органів, але і гостру інтоксикацію. Згідно зі статистикою, середня тривалість життя алкоголіка становить 48-55 років. При цьому термін може бути коротшим для жінок, запійних п'яниць і людей, що почали вживання алкогольних напоїв, будучи підлітками. Найвищий ризик смертності мають хворі, які перебувають на 3 стадії залежності. Вони помирають від тяжких патологій органів, проживаючи 6-7 років після постановки такого діагнозу.

Наслідки вживання алкоголю

Непомірне вживання алкоголю в будь-якому віці стає причиною підвищення ризику захворювань систем організму, порушує діяльність головного мозку людини. Наслідком таких процесів стають незворотні зміни психіки, зниження соціальної активності, нанесення фізичної шкоди хворому. При регулярному вживанні людина відчуває постійне отруєння, що викликає відкладення шкідливих речовин всередині організму.

Соціальні наслідки

Алкогольна залежність безпосередньо позначається не тільки на самого пацієнта, але і його сім'ї, колі спілкування, кар'єрі. Хворий стикається з економічними труднощами, оскільки багато коштів іде на купівлю спиртного. Крім цього, із-за залежності можуть виникнути проблеми на роботі, оскільки алкоголік не в змозі виконувати свої функції належним чином, пропускає трудові дні через похмілля.

Руйнівний вплив надає постійне пияцтво і на сім'ю хворого. Відбувається це, оскільки частішають конфлікти, пацієнт стає агресивним. Життя алкоголіка і оточуючих загрожує водіння у п'яному вигляді. При керуванні транспортом після розпиття спиртних напоїв істотно зростає ймовірність ДТП. У стані алкогольного сп'яніння люди більшою мірою схильні до ризику вчинення злочину.

Наслідки для здоров'я

Алкогольна залежність робить істотний вплив на фізичне і психічне здоров'я пацієнта. Надмірне вживання спиртовмісних напоїв може викликати такі наслідки алкоголізму:

  • Токсичний вплив етанолу на нейрони (нервові клітини) та структури головного мозку починається навіть при попаданні в організм невеликих доз речовини. Фахівці відзначають порушення активності керуючих центрів, збої в регуляторних механізмах кори. Такі процеси сприяють швидкій зміні настрою, часткової втрати контролю над вчинками, дратівливості, агресивності, виникнення психічних порушень.
  • Патологічні процеси в нейронах негативно позначаються на функціонуванні органів почуттів, інтелектуальних здібностях пацієнта, його пам'яті. При систематичному споживанні спиртного спостерігається хронічна енцефалопатія, можливий інфаркт мозку. Тривалий вплив алкоголю провокує хвороба Альцгеймера, Паркінсона.
  • Церебральні судини стають ламкими, можуть утворюватися аневризми з наступними розривами. Підвищується ризик виникнення тромбів, порушення кровопостачання, атрофічних явищ слухового і зорового нервів, ішемічних інсультів спинного, головного мозку. Поступово хронічний алкоголізм призводить до незворотних психічних захворювань, повної деградації особистості.
  • Наслідками вживання спиртного з боку серцево-судинної системи: кардіоміопатія з розвитком недостатності серця, гіпертонія зі схильністю до розривів артерій, вен, аневризм, ішемія, інфаркт міокарда, блокади, аритмії.
  • Негативний вплив частого вживання алкоголю на репродуктивну систему людини полягає в порушення життєздатності і дозріванні статевих клітин, формування безпліддя, високий ризик вроджених патологій плоду. Для чоловіків небезпека полягає в зниженні ерекції, що приводить до поступового розвитку імпотенції. Також при тривалому вживанні виникають стійкі гормональні порушення.
  • Частими наслідками алкоголізму є виразково-некротичні та запальні процеси шлунка (гастрити, виразкова хвороба), ураження підшлункової залози, що супроводжуються хронічними панкреатитами і цукровий діабет. Поступово лікарі відзначають виснаження всього організму, пов'язане з порушенням метаболізму і зниженням апетиту. Можливо появу онкологічних захворювань шлунка і кишечника.
  • Захворювання печінки розглядаються фахівцями як найбільш небезпечні наслідки систематичного пияцтва. Клітини органу не можуть справлятися з хронічною інтоксикацією, тому алкоголіки часто страждають фиброзами, цирозами та гепатити.

Як часто можна пити алкоголь

Всесвітня організація охорони здоров'я, встановлюючи певну безпечну дозу алкоголю на добу, попереджає, що пити кожен день – ризик для нормального функціонування організму. Щоб патологічних станів не виникало, рекомендується робити перерви. Фахівці радять вживати спиртні напої не частіше 1 разу в 3 дні, при цьому потрібно обходитися мінімальною дозою.

Безпечна доза алкоголю в день

Стандартна доза спиртних напоїв, встановлена ВООЗ, дорівнює утриманню 10 г чистого етанолу. Така порція називається дрінк або юніт. Еквівалентом для неї служить 330 мл пива, 150 мл сухого вина, 45 мл міцного алкоголю. Всесвітньою організацією встановлені наступні безпечні дози спиртовмісних напоїв у день:

  • Для чоловіків – 4 дрінка, що еквівалентно 100 г горілки, 3 келихах сухого вина, 1-2 банкам пива.
  • Для жінок безпечна доза – 3 одиниці, що складає 1-2 келиха сухого вина, 80 г горілки, 1 пляшку пива.

Відео

"Не впивайтесь вином" Про вживання алкоголю
Наслідки вживання алкоголю

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!