Способи швидкого протверезіння в домашніх умовах - лікарські препарати і народні засоби

Веселе застілля рідко обходиться без горілки або інших міцних напоїв, а контролювати їх вживання вдається не всім. Як швидко протверезіти, якщо потрапляння етанолу в кров загрожує такими неприємними наслідками алкогольної інтоксикації, як перегар, головний біль, зневоднення? Буває, що вивести людину з нетверезого стану за лічені хвилини треба на вагомої причини, наприклад, терміновий виклик на роботу. Адже з'явитися перед начальством в непривабливому вигляді – не варіант.

Як протверезіти швидко в домашніх умовах

Коли спиртне надійшло в кров і почало діяти, вибір ефективного методу буде залежати від кількості випитого і тривалості його дії на організм. Щоб швидко протверезіти в домашніх умовах, є кілька ефективних способів і зовсім необов'язково чекати, коли симптоми пройдуть самі собою. Повернути тверезий стан допомагає промивання, холодний душ, масаж вух, рідина (вода, чай, сік) і навіть чищення зубів. Як протверезіти після веселого застілля вдома, якщо рахунок іде на хвилини?

За 30 хвилин

Привести випила до тями за півгодини – реально. Цілий ряд ефективних прийомів допомагає прискорити виведення алкоголю, звести до мінімуму неприємні наслідки, швидко протверезіти. Перед початком отрезвляющих заходів рекомендується викликати блювання і випорожнити шлунок, більш дієвий прийом – очисна клізма. Це найефективніші способи, щоб позбутися від залишків алкоголю, а серед інших корисних заходів, як швидко протверезити людини за півгодини, наступні:

  • холодний душ, обтирання снігом, щоб підвищити тонус нервової системи;
  • дихальні вправи, які посилюють вентиляцію легень, теж допомагають швидко протверезіти;
  • прийом сечогінних засобів, зеленого чаю для активізації роботи нирок, що допомагає швидше вивести з організму алкоголь, який ще не встиг потрапити у кров;
  • вживання солодких фруктів: бананів, винограду, груш, персиків;
  • свіжоприготований чай з медом та імбиром – ще один спосіб швидко протверезіти;
  • інтенсивне фізичне навантаження: пробіжка, хитання преса.

За 5 хвилин

За настільки короткий проміжок часу швидко протверезіти не вийде. При високій концентрації алкоголю в крові з цим завданням не впораються навіть фахівці токсикологічного відділення, зате при помірних дозах деякі з методи допоможуть привести в почуття випила. Практичний миттєвий ефект витвереження, але лише ненадовго, дають такі народні засоби:

  • Приготування спеціального напою. Для цього взяти склянку води (200 мл), накапати 5-7 крапель м'ятної настоянки або нашатирного спирту, ретельно розмішати, дати випити весь обсяг тверезницького напою п'яному людині.
  • Холод. Дієвий метод, як швидко протверезіти від алкоголю в домашніх умовах, за умови, що за вікном зима. Щоб випила привести до тями, слід вивести його на морозне повітря або підвести до відкритого вікна. Розщеплення етилового спирту сильно сповільниться і він не стане отруювати організм – холодне повітря звужує судини. Небезпека одна – не перестаратися, щоб радикальний спосіб швидко протверезіти не спровокував обмороження.
  • Масаж ступень. На підошвах ніг, в області нижніх кінцівок, знаходиться багато активних точок, тому активне розтирання сприяє підвищенню тонусу нервової системи.

За 10 хвилин

Навіть при мінімальній дозі випитого спиртного напою організму потрібні добу, щоб вивести сліди алкоголю. Тому за невеликий проміжок часу повністю привести до тями п'яного людини – непосильне завдання. У ситуації, коли треба швидко протверезіти, йдеться лише про тимчасовий ефект. Народні способи протверезіння за 10 хвилин будуть корисними, якщо використовувати їх комплексно, тоді є шанс ненадовго поставити на ноги сильно сп'янілого людини:

  • Блювота. Щоб застосувати найпростіший спосіб виведення алкоголю, потрібно 2 літри теплої води або кімнатної температури. Категорично не рекомендується використовувати газовану – тільки чисту або кип'ячену воду. П'яному людині, щоб швидко протверезіти, слід випити якомога більше рідини, потім засунути два пальці в рота і натиснути на корінь язика. Голову треба опустити, щоб блювотні маси не призвели до удушення.
  • Чищення зубів. Після викликання блювоти рекомендується прополоскати рот, почистити зуби і язик м'ятної зубної пастою.
  • Масаж вушних раковин. Для появи ясності свідомості рефлексотерапію можна використовувати в якості додаткового способу. Вушні раковини слід інтенсивно розтерти внутрішньою частиною долонь, розім'яти мочки вух великим і вказівним пальцем. Рекомендується 1-2 хвилини помасажувати крапку над верхньою губою, яка також допомагає активувати роботу свідомості і швидко протверезіти.
  • Вітамін С. Прийом аскорбінової кислоти в ударній дозі допомагає ненадовго протверезитись, але частіше цей народний спосіб застосовують, щоб пом'якшити похмільний синдром. Для різкого ефекту протверезіння рекомендується розчавити 5-6 вітамінок, потім розмішати їх у склянці води (200 мл), дати випити залпом п'яному людині.

За годину

З легким ступенем сп'яніння за такий довгий проміжок часу можна впоратися навіть без загрози похмілля. Як швидше протверезіти за одну годину сильно випівшему людині? У цій ситуації рятувати становище трохи складніше, але зате є час, щоб використовувати народні способи, які допомагають впоратися з сп'янінням за 5 хвилин чи півгодини. Блювання, холодний душ, розчин нашатирю або м'ятного спирту, рефлексотерапія, фізичне навантаження – все це допомагає швидко протверезіти за годину. Які ще способи в додаток до них можна застосувати:

  • Содовий розчин. Взяти 1 ст. л. соди, розмішати у літрі кип'яченої води, дати п'яному, щоб він випив як можна більше.
  • Огірковий розсіл. Швидко протверезитись допомагає саме знамените народний засіб, одночасно граючи роль ліки від алкогольної інтоксикації.
  • Несолодкий чорний чай (кава). Гарячі напої без цукру можна використовувати як додаткові заходи, щоб швидко протверезіти. Етанол має седативну дію, а чай, кава – стимулюючим, при цьому додавати цукор не рекомендується, оскільки легкозасвоюваний вуглевод прискорює всмоктування алкоголю. Серед інших отрезвляющих гарячих напоїв добре зарекомендував себе чай з імбиром, лимоном, медом.
  • Робота для розуму. Рішення в розумі арифметичних завдань, складання плану на день, підрахунок чека оплати в ресторані, загадки – це народний метод, який допомагає активізувати мозковий кровообіг. Розумова діяльність вважається ефективним способом протверезити людини і вивести його із стану сп'яніння.

Як швидко протверезіти

З важкими формами сп'яніння краще звертатися в медичний стаціонар. Внутрішньовенні інфузії, процедура гемодіалізу та ряд інших спеціальних процедур допомагають п'яному людині швидко протверезіти. В домашніх умовах залишки алкоголю, крім блювоти, холодного душу, масажу, допомагають вивести самостійно приготовані розчини, напої, і деякі продукти.

Що випити

Прийом великої кількості рідини допомагає вирішити проблему сп'яніння, змушуючи нирки працювати старанніше. Алкоголь не затримується в організмі, а разом з випитої водою, соком, розчином швидше вимивається з шлунка в тонкий кишечник. Пити рідину при сп'янінні треба обов'язково, щоб знизити рівень алкогольної інтоксикації. Заборона накладається тільки на газовані напої, які мають зворотний ефект, а для витвереження рекомендується пити:

  • чисту воду;
  • апельсиновий, томатний сік;
  • антиалкогольний коктейль з яйцем;
  • морс;
  • розсіл;
  • молоко;
  • кефір;
  • чай;
  • кава.

Що з'їсти

З проблемою швидкого протверезіння непогано допомагають впоратися фрукти і ягоди. Вживати будь-які види продуктів слід після промивання шлунка, інакше все з'їдене вийде назад разом з блювотними масами. Фруктоза легко засвоюється організмом, до того ж, кавуни, виноград, персики, груші, малина, журавлина володіють сечогінними властивостями, що прискорює виведення алкоголю з організму.

Нашатирний спирт

Приготування розчину на основі нашатирю є чи не найпопулярнішим домашнім способом протверезіння. У фахівців на цей рахунок іншої погляд, їх рекомендації свідчать, що нашатирний спирт краще замінити м'ятної настоянкою. Іншою альтернативою чудо-засобу можуть стати апельсиновий або вишневий сік, а при сильному сп'янінні можна змочити ватку і провести їй під носом у п'яної людини, щоб привести його до тями.

Активоване вугілля

Щодо цього продукту, то його рекомендується вживати до застілля, щоб попередити алкогольну інтоксикацію. Стандартна доза – 1 таблетка на 10 кг ваги дорослої людини. Вугілля можна приймати і після прийому спиртних напоїв, але тоді доведеться зробити розчин. Частинки активованого вугілля будуть діяти як абсорбенти, поглинаючи продукти розпаду етанолу і виводячи їх з організму. Щоб досягти помітного ефекту, не рекомендується поєднувати вугілля з іншими лікарськими препаратами.

Народні засоби

Вибір домашніх способів протверезіння великий. Кому-то допоможе холодний душ, масаж і міцний чай, хтось прийде в норму після промивання шлунка, за яким послідує полоскання рота, прийом антиалкогольного коктейлю, а комусь вистачить часу поспати до ранку. Впоратися з похмільним синдромом доведеться потім, як і вирішувати питання: що допомагає від перегару? Які ще існують народні засоби, щоб протверезіння пройшло без наслідків:

  • відвідування сауни, лазні;
  • фізичне навантаження (віджимання, легкий біг на місці, гімнастика);
  • безалкогольне пиво;
  • спати всю ніч у прохолодному приміщенні;
  • зробити ін'єкцію 5% тіаміну;
  • пожувати лавровий лист, м'яту;
  • випити сирий яєчний жовток.

Відео

Як швидко протверезіти в домашніх умовах найбільш ефективні методи експрес

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!