Ознаки пивного алкоголізму і наслідки - як позбавитися від залежності самостійно

Важливо вчасно розпізнати ознаки і симптоми пивного алкоголізму, щоб не упустити можливість вилікувати хворобу в домашніх умовах, адже її серйозні наслідки як для чоловіків, так і жінок. Звичка випивати кілька кухлів пива після робочого дня не нешкідлива. Декого навіть до слабоалкогольних напоїв дуже легко, а позбавитися від залежності складно.

Що таке пивний алкоголізм

Пристрасть до пива, або гамбрінізм, офіційно не вважається захворюванням, такого діагнозу не знайти в Міжнародній класифікації хвороб, але зловживання напоєм стає актуальною проблемою сучасності. Мова йде насамперед про психічної залежності, яку більшість не визнає, адже пиво не вважається в суспільстві повноцінним алкоголем. Наслідки хворобливої пристрасті важкі: розвивається алкогольна залежність, яка складно лікується.

Симптоми

Головною перешкодою при лікуванні хвороби є заперечення хворим своєї залежності. Випиваючи пляшку-дві пива, відчуваючи легке сп'яніння, людина хоче відчувати його кожен день. Через час для занурення в приємний стан потрібно збільшувати дози. Симптоми, за яким діагностують хворобу:

  • споживання великих доз пива щодня (більше літра);
  • прояв симптомів важкого похмілля – головного болю, діареї, поганого самопочуття;
  • прояв негативних емоцій при відсутності можливості споживання напою: подразнення, зневіри;
  • прояв фізичних симптомів: нічний безсоння і денної сонливості, головного болю, порушень статевих функцій.

Стадії

Розрізняють такі стадії розвитку хвороби:

  1. Початкову стадію складно помітити, пиво вживається нерегулярно і в невеликих дозах (1-2 пляшки). Якщо не контролювати цю залежність, то вже через півроку або рік може розвинутися більш важка форма.
  2. Перша стадія характеризується нав'язливою потребою випивати кожен день, вже важко контролювати кількість спиртного.
  3. Друга стадія настає, коли необхідно збільшувати дози спиртного, щоб позбутися від дратівливості, поліпшити настрій. Проявляється похмілля, і потреба випити ще більше. В цій стадії можуть з'являтися симптоми агресії, дратівливості, депресія, погіршення пам'яті.
  4. У третьої, останньої стадії алкоголік не тільки щодня п'є пиво, але і йде в запої, вийти з яких все важче. У цій стадії діагностується хронічна форма захворювання, виявляються не тільки зміни в поведінці, але і серйозні проблеми зі здоров'ям.

Наслідки пивного алкоголізму

Пивний алкоголізм руйнує не тільки психічний, але і фізичне здоров'я людини. У легкому хмільному напої містяться шкідливі для організму сполуки: альдегіди, сивушні масла, естери, метанол. Під їх дією:

  1. стінки серця розширюються і товщають;
  2. може виникнути серцева недостатність;
  3. знижується інтелект людини, емоційна стабільність;
  4. порушується координація рухів.

Пивний алкоголізм провокує негативні зміни ендокринної системи. У пиві є токсичні речовини, солі важких металів, які погано впливають на гормональний фон. Зниження м'язової маси, накопичення жиру на животі і стегнах спостерігається як у чоловіків, так і у жінок. Особливо небезпечно, коли молодь страждає пивний залежністю: цей напій викликає зміни в яєчниках і яєчках, провокує зниження вироблення андрогенів та репродуктивних функцій, є ризик розвитку імпотенції.

Болюча печінка – такий симптом знає кожен пивний алкоголік зі стажем. В цьому органі з'являються вогнища запалення, може виникнути цироз. Отруєння організму етиловим спиртом, який є в напої, викликає важкі хвороби шлунка, кишечника. Володіючи сильним сечогінним ефектом, пиво дає величезну навантаження на роботу нирок, з організму вимиваються корисні речовини:

  • вітаміни;
  • білки;
  • амінокислоти;
  • мікроелементи.

У чоловіків

Поняття «пивний живіт» виникло із-за негативного впливу напою на чоловічу зовнішність. Рослинні фітоестрогени, що містяться у хмелі, викликають зниження тестостерону і підвищення рівня жіночих гормонів, що стає причиною статевого безсилля. Поширені гормональні ознаки пивного алкоголізму у чоловіків – це:

  • збільшення грудей;
  • ожиріння за жіночим типом;
  • розростання тазу.

У жінок

Не менш серйозні наслідки тягне жіноча залежність від пива. Перші ознаки залежності – депресія, тривожність, недовірливість, пригніченість, відчуженість. Змінюється і гормональний фон: з'являються вусики, голос стає грубіше, виникають проблеми з дітородними функціями, розвивається безплідність. Слід пам'ятати, що алкоголізм у жінок набагато важче лікувати, ніж у чоловіків.

Лікування пивного алкоголізму

Щоб дізнатися, як позбавитися від пивної залежності, варто проконсультуватися з лікарем-наркологом. Важливо мотивувати хворого дотримуватися тверезого способу життя. При стаціонарному лікуванні пивної залежності роблять комплексні заходи, спрямовані на:

  • виведення надлишкової рідини з організму і очищення крові;
  • підтримку та стимуляцію діяльності потерпілих органів.

Як позбутися пивного алкоголізму самостійно

Щоб самостійно позбавитися від хвороби, необхідно усвідомити глибину проблеми, навіть якщо захворювання тільки в початковій стадії. Потрібно продумати план, як кинути пити пиво кожен день. Варто поступово знижувати дози споживаного спиртного. Важливо знайти цікаве хобі, щоб менше часу проводити в обстановці, яка асоціюється з розпиванням спиртного. Особливо ефективні фізичні заняття, активний відпочинок.

Відео: пивна залежність

Пивний алкоголізм: основні методи лікування

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!